ОУ Захари Стоянов

ОУ "Захари Стоянов" - гр. Варна

Училище с традиции и бъдеще!

 Untitled-240 години в човешкия живот са началото на зрелоста, а за едно училище – все още началото на пътя. Но все пак е време достатъчно, за да се установят традиции и да се защити името на училището. Достатъчно, за да носят няколко поколения варненци името на родното училище „Захари Стоянов” в сърцата си.

40-годишната му история предизвиква основателно чувство на гордост сред многобройните му възпитаници, защото е и част от съдбата на просветното дело в град Варна.

А тази история започва през есента на 1969г., когато се създава 25-то Основно училище, на което на 8.12. същата година е присвоено името на видния български революционер,  общественик, политик, творец – един от строителите на съвременна България Захари Стоянов. Първи директор и зам. директор на новото училище са съответно Вълка Алипиева и Димитринка Добрева.

Училищният колектив става инициатор за възстановяването на овчарската колиба на Захари Стоянов край Дуранкулак, среща се с дъщеря му Захаринка Стоянова – Громбах и на 07.05.1970г. получава знамето на училището с лика на патрона. На патронния празник през следващата година за първи път прозвучава химнът на училището по текст и музика на учителката Магдалена Димитрова.

Година след година амбицираните учители успешно прилагат нови учебни програми, участват в педагогически четения, семинари, конференции, открити уроци. Внедрен е опитът на д-р Лозанов по сугестология. През 1980г. вече е създадена училищна музейна сбирка „Всичко българско и родно любя, тача и милея”, отличена с трета награда в България. През учебната 1980/81г. са сформирани спортни паралелки, а ОУ „Захари Стоянов” е национален първенец по масова физкултура, през следващата учебна година – национален първенец в Шестата републиканска спартакиада.zname

Училището предизвиква итереса на гости от Австрия, Виетнам, Германия, Русия и др. страни. В училищната книга за впечатления виждаме имената на световните олимпийски шампиони по фигурно пързаляне Ирина Роднина и Александър Зайцев, на поетите Евтим Евтимов, Матей Шопкин, Надя Кехлибарева, Георги Константинов, Атанас Мачуров, на олимпийската шампионка по лека атлетика Иванка Христова, световната шампионка по академично гребане Здравка Йорданова, писателя Николай Хайтов, актьора Асен Кисимов и много други.

Наред със значимите успехи в учебната работа, възпитаниците на ОУ ”Захари Стоянов” развиват разностранни интереси и заложби: през 1991г. издават сборник с ученическо творчество ”Гласове” с активното съдействие на учителите по БЕЛ Денка Керанкова, Стойка Чернева, Ст. Горанова и директора Ю.Стоева. Създаден е училищен фолклорен ансамбъл. Постепенно се развиват нови паралелки – по програма „Лего –дидакта”/92-93г./, с разширено изучаване на музика /пиано, акордеон, цигулка – с преподаватели Б.Стоянова  и Д.Христова/ и изобразително изкуство /93- 94г. Галя Радева/, вокална група. Младите таланти скоро започват да печелят призови места на регионални конкурси. Литературни творби на наши ученици печелят І и ІІІ място в градски конкурс, посветен на 3-ти март. В тези години са големи успехите и на спортистите в районните състезания по лека атлетика, баскетбол, плуване /отборно и индивидуално/. През 1997 г.учители – бесарабски българи, посещават урок по български език в ІV клас при К.Димитрова.

25 – тата годишнина на училището  е отбелязана с тържествено освещаване на пано с лика на патрона в училищната сграда, с участие в откриване паметника на Захари Стоянов в Пловдив, с целогодишни изложби на ученичиски рисунки.

portretДецата от паралелките с разширено изучаване на изобразително изкуство /преподаватели Галя Радева и Добрина Копринкова/ често са отличавани за участията си в тематични конкурси, пленери, изложби. Малките художници от ІІІ – в и ІV – в клас подреждат самостоятелна изложба в Община Варна. Боян Маринов /ученик от ІV – а клас през уч.1997 - 98 г./ печели пет призови места в градски, национални и международни състезания и конкурси по математика.

В юбилейната за училището 1998 – 99г. са сформирани паралелки с ранно чуждоезиково обучение – немски и руски език, а в следващата учебна година – с английски език. През 2000 -2001г. ученици от VІ клас издават вестник на английски, създава се СИП „Театър” в начален курс /ръководител М.Рухова/, който скоро става първенец в градския рецитаторски конкурс „Моята България”. ІІІ – б клас с класен ръководител З. Любчева участва в телевизионното сътезание „Неделно междучасие” и издава книжка със свои творби /текстове и рисунки/ ”Хубавицата пролет е дошла”. Калина Георгиева от І – в клас /учител Д. Копринкова/ печели първа награда в конкурса „Детско море”. Учителите от начален курс представят открити уроци в помощ на обучението на бесарабски българи.

Под опитното ръководство на учителите Г. Радева, Р. Стоева, З. Минева през 2001 – 02г. са спечелени първа награда в конкурс за илюстрация на чешки и словашки приказки, награди за реферати в „Природа 2000”, първо място в І- ви общоградски турнир по минибаскетбол. Димитър Гочев е сред най-добре представилите се в националния конкурс „Магията на книгите”, като наградата му е 100 тома художествена литература и енциклопедии като дарение за училищната библиотека. А с участието си в демонстрационно – образователната програма „Лист по лист” децата спасяват четири дървета.

През 2002 – 03г. в училището е учреден клуб „Децата на Европа”, чиято кръстница е дъщерята на полския вицеконсул във Варна, а председател на секцията – ученикът от VІ клас Атанас Ценов. От училищен благотворителен концерт са събрани 800лв. за националната акция по възстановяване на кораба – музей „Радецки”. Спечелени са награди на състезание „Математическо кенгуру”, Коледно математическо състезание, Преглед на математическите знания, поощрения в конкурс за есе, разказ, стихотворение на английски език. Отборно и индивидуално отлично се представят участниците в Общинското състезание по безопасност на движението.

Моника Атанасова за пореден път е медалистка с ансамбъла на Републиканското първенство по художествена гимнастика.       Есета на Елка Нейчева и Калина Трифонова са класирани съответно на второ и трето място в Общински конкурс на тема „Моята България”, а през 2004г. есето на Виктор Георгиев /VІ-в клас/ печели трето място на Национален конкурс „Кое кътче от България бих запазил за себе си”.

Програмата по честването на  35-та годишнина от създаването на училището започва с откриването на тенис-корт за Деня на народните будители – 01.11.2003г. Предстои още много спортни площадки да бъдат огласявани от победните викове на Захаристояновци, още много концертни зали да чуят звънките гласове на децата от вокалните групи, ръководени от Д.Докторова и Ил.Апостолова.

Разностранните си таланти децата изявяват в традиционните коледни концерти. За търсенето на хармония и стабилна ценностна система говорят и водещите идеи на Училищните концерти за патронните празници: „Земята - наш общ дом”, „Европейска година на езиците”, „Любовта, без която не можем”, „Училището – път към моята мечта”, „Андерсен – лъч доброта и днес”, „На път из Европа”, „Да бъдем приятели”.

В материалното обезпечаване на работата, в различни проекти и извънкласни дейности, активен партньор и помощник на педагогическия колектив е Училищното настоятелство, създадено на 22.09.1979 год. От 1998г. до днес негов председател е Виржиния Недялкова.

През учебната 2004 – 2005г. учениците на ОУ „З.Стоянов” участват в многобройни състезания и конкурси. Завоюват призови места в Европейско кенгуру, „Иван Салабашев”, Моят роден край, „Детско море”, „С очите си видях беда”, „1150 послания с четка, слово и песен за нашето АБ”, „Моята България”, „Природа 2005”.

По случай пет годишнината от създаването на клуб „Приятели на Европа” е издаден юбилеен алманах.

Голям интерес предизвика традиционния училищен концерт под наслов „Андерсен – лъч доброта и днес”.

Учебните 2006, 2007, 2008 год. преминаха при добра организация на учебно – възпитателната работа в начален и среден курс. Доказателство за това са многобройните награди на ученици от участията им в конкурси и състезания. Ежегодно достойно представяне на общоградските тестове по английски език на школа „Фарос”. Множество златни и сребърни медали печелят отборите ни по плуване на общоградски, зонални и републикански състезания.

Ежегодно се посещават детските градини в кв. „Чайка” по случай Коледа и Първа пролет. При голям интерес преминаха годишните концерти на ОУ „З.Стоянов” под наслов: „Децата – нашето бъдеще”/2006г./, „На път из Европа”/2007г./, „Да бъдем приятели” /2008г./

През учебните години бяха организирани училищни изложби на тема: „Моето семейство”, „Моето училище”, „Златна есен”, „Коледна”, „Пролетна”.

Учителите и учениците работиха по множество проекти „Земята – наш дом”, „Заедно прятели”, „Деца в риск”, „Аз успявам”, „Варна – моят древен и млад град”, „Ателие в училище”, Международни проекти по програмата „Коменски” - „Здравословно хранене и национална кухня” и „Еко – граждани на обединена Европа”.

През годините се модернизира и обогати библиотечният фонд на ОУ „З.Стоянов”.

Традиционно Училищно настоятелство участва активно в живота на ОУ „З.Стоянов” като осигурява средства за награди на отличилите се ученици и за обогатяване на материално техническата база.

През 2009г. тържествено бе чествана  40 годишнината от създаването на ОУ „Захари Стоянов”.

a

Организираха се срещи с бивши учители и се подготвиха брошури за живота и делото на патрона Захари Стоянов и за историята на училището. Проведе се ден на откритите врати и спортен празник. При голям интерес премина и концертът под наслов „Традиции и бъдище”, посветен на годишнината от създаването на ОУ „З.Стоянов”.

Проявите за 40-годишнината бяха широко отразени в медиите.

В тези 40 години от историята си училището извървява своя път под ръководството на няколко директорски екипа:

  • 1969 - 1973г. - Вълка Алипиева и Зам. Директор Димитринка Добрева;
  • 1973 – 1974г. – Цанко Цанков / Спас Спасов;
  • 1974 – 1987г. – Сийка Харитонова / Цветанка Филипова;
  • 1987 – 1995г. – Юлиана Стоева / Стоянка Жекова;
  • 1996 – 1998г. – Нели Зумпалова / Милчо Атанасов;
  • 1998 – 2000г. – Маргарита Грозданова / Кремена Момчилова;
  • 2000 и досега – Тодорка Колева

Продължаваме да пишем историята на ОУ „Захари Стоянов”, да отваряме нови прозорчета към света за хилядите жадни детски очи, да вдъхваме вяра в доброто и истината.

Както и досега , пътят напред няма да е осеян само с цветя, но в преодоляването на трудностите се доказва стойността на всяко начинание.

И нека пътят на нашето училище продължи да бъде път към доброто, истината и красотата.

Документи

Графици, заявления и други полезни документи.

Свали от тук

Всички права запазени © 2010 - 2024 ОУ "Захари Стоянов"
Уеб дизайн от Webnotize
Горе