ОУ Захари Стоянов

ОУ "Захари Стоянов" - гр. Варна

Училище с традиции и бъдеще!

С решение № 523 на Министерски съвет от 22.06.2021г. ОУ” Захари Стоянов” е включено в Списъка на иновативните училища на Република България. Иновативният проект на училището е в направление, свързано с използването на нови методи за преподаване - Модел 1:1 (организация на учебния процес, при който всеки ученик и учител имат свое персонално устройство за обучение, в което е въведен профилът на избраната облачна платформа), виртуални посещения на музеи, интегрирани уроци от учебното съдържание по изобразително изкуство с български език и литература, изобразително изкуство с математика и изобразително изкуство с компютърно моделиране и информационни технологии. В проекта участват учениците от прогимназиален етап, които изучават в избираемите учебни часове изобразително изкуство - 5а клас, 6а клас и 7а клас.


През месец октомври бе проведен интегриран урок в VII а клас по изобразително изкуство и математика по проект „Образователна интеграция на изкуство и технологии“. Чрез интерактивна игра, в която трябваше да отворят древен криптограф със скритите в него принципи на изобразяване на човешка фигура, учениците се запознаха с интересни подробности, свързани с произведенията на Леонардо да Винчи. От изготвената презентация научиха за златното сечение, въведено като понятие от Леонардо, както и интересни факти за криптографията и криптоанализа.

ph1ph2


Иновативен урок по изобразително изкуство и география и икономика на темата Пейзаж „Море“.

На 20 октомври 2022 г. беше проведен първият за тази учебна година иновативен урок с 6 А клас - Изобразително изкуство и География и икономика, на тема Пейзаж „Море“.

С помощта на съучениците си от 7 А клас шестокласниците преговориха и допълниха знанията си за пейзажа, като научиха за маринизма и неговите представители, след което чрез филмче, снимано с дрон учениците разпознаха емблематични градове и местности по нашето крайбрежие.

image1image2image3

Иновативен урок по изобразително изкуство и математика на тема “Декоративна композиция”.

На 24.01.2023 г. бе проведен поредният иновативен урок по изобразително изкуство и математика в 6а клас. Темата на урока бе “Декоративна композиция”. Учениците си припомниха видовете декоративно- приложни изкуства с помощта на презентация, която бяха направили заедно преподавателя. В частта по математика децата трябваше да си представят, че са собственици на килимарска работилница, и да отговорят на запитване за цена и срок за изпълнение на килима, който са проектирали, като за целта разполагаха с вертикален стан и работници с определена производителност. В частта по изобразително изкуство те направиха проект на килим със затворена композиция, като използваха различните орнаменти от канатица и според значението на отделните фигури отправиха и своето послание.

 image1image2

Иновативен урок по изобразително изкуство и компютърно моделиране и информационни технологии на тема “Декоративна композиция”.

На 25.02.2023 г. бе проведен поредният иновативен урок по изобразително изкуство и компютърно моделиране и информационни технологии в 6а клас. Темата на урока бе “Ренесансът в Италия”. Учениците създадоха различни кръстословици по темата и отговаряйки на тях, се придвижваха напред в учебното съдържание.

 image1

Иновативен урок по БЕЛ и изобразително изкуство на тема “Покана”

На 9 март 2023 г. бе проведен иновативен урок по БЕЛ и изобразително изкуство на тема “Покана” в V „а“ клас. Учениците се запознаха с помощта на презентация с древногръцката керамика и видовете шрифтове. Част от тях се бяха преоблекли като древногръцки богове, други с помощта на програмата Flipaclip и други Google инструменти бяха създали клипчета и картини, а съучениците им трябваше да познаят кои древногръцки богове и герои са представени. По изобразително изкуство беше поставена следната задача: Представете си, че сте графични дизайнери в рекламна агенция и получавате задача/поръчка да изработите покана или рекламен флаер за предстоящата изложба на гръцка керамика във варненския археологически музей. Ето и част от изработените покани.

 image1image2

Иновативен урок по ИИ и математика на тема “Портрет”

При проведения иновативен урок в 5 а клас по ИИ и математика на тема “Портрет” на 2 март 2023 г. учениците използваха знанията си за обикновените дроби при рисуването на лице. Учениците трябваше да направят редица измервания, за да потвърдят резултатите от изследването на Адолф Цайзинг, че частите на човешкото тяло са в определена зависимост, като това им помогна да нарисуват по - точно и прецизно портрет.

 image1

Иновативен урок по ИИ и математика на тема “Нефигурална композиция”

По време на проведения иновативен урок по ИИ и математика на тема “Нефигурална композиция” учениците се запознаха с материалите и техниката за рисуване върху коприна. Тяхната задачата бе свързана с  зработване на проект за ръчно рисувани копринени шалчета за училищен базар. Те трябваше да напазаруват от специално направен за урока сайт в Google Sites, имитиращ онлайн магазин, необходимите им материали за изработване на копринените шалчета, като имаха за това точно определена сума.

 image1image2image3

Интегриран урок по изобразително изкуство и компютърно моделиране и информационни технологии на темата „Изкуството на Древен Рим“

На 29.03.2022 г. се проведе поредният интегриран урок по изобразително изкуство и компютърно моделиране и информационни технологии. Темата беше Изкуството на Древен Рим. Учениците актуализираха знанията си чрез познавателната игра „Отвори и познай архитектурния обект“- на екран с правоъгълници, които се отворят като прозорчета, учениците трябваше да познаят архитектурния обект от Римската епоха.

След като учениците се запознаха с най - важните архитектурни паметници на Древен Рим, получиха насоки за изработване на презентационна игра, като комбинират Google Slides с PowerPoint.

5152

Интегриран урок по изобразително изкуство и компютърно моделиране и информационни технологии на тема Първобитно изкуство

15.03.2022 г. - интегриран урок по изобразително изкуство и компютърно моделиране и информационни технологии на тема Първобитно изкуство. С цел актуализиране на знанията, учениците бяха разделени на три отбора и проведоха състезание по темата. След като се запознаха подробно с интерфейса на Google Slides, те работиха по групи, като всяка група получи различна задача - да изработи презентация за скалните рисунки в пещерата Алтамира и пещерата Шове, за пещерата Ласко и пещерата Магурата.

41

Интегриран урок по изобразително изкуство и математика на тема „Нефигурална композиция“

На 22.02.2022 г. бе проведен интегриран урок по изобразително изкуство и математика на тема Нефигурална композиция, по време на който учениците се запознаха с материалите и техниката за рисуване върху коприна. Тяхната задачата бе свързана с изработване на проект на подарък за 8 март - ръчно изрисувани копринени шалчета с нефигурална композиция. Те трябваше да посетят специално направен за урока сайт в GoogleSaits, имитиращ онлайн магазин, да закупят необходимите им материали за изработване на копринените шалчета, като имаха за това точно определена сума от 50 лв. На хромбуците учениците изработиха проект.

3132

Интегриран урок по изобразително изкуство и математика на тема „ Портрет“

13.01.2022 г. - интегриран урок по изобразително изкуство и математика на тема Портрет. Учениците използваха знанията си за обикновените дроби, за да установят, че частите на човешкото тяло и тези на лицето са в точна зависимост. Това им помогна да се справят по - прецизно с поставената задача – да нарисуват портрет.

2122

Интегриран урок по изобразително изкуство и български език и литература на тема „Коледна картичка“

На 22.12.2021 г. се състоя интегриран урок по изобразително изкуство и български език и литература на тема Коледна картичка. Учениците изработиха проект на картичката с възможностите на хромбук. Петокласниците се запознаха с различните обичаи при празнуването на Коледа, както и с техниките за изработване и оформяне на текста на поздравителна картичка, като се съобразиха с правописните и пунктуационните правила.

1112

Иинтегриран урок по изобразително изкуство и математика тема “Натюрморт”

На 08.12.2021 г. се проведе първият интегриран урок по изобразително изкуство и математика на тема Натюрморт. Учениците измерваха различни предмети, изчисляваха и сравняваха техните лица, което им помогна да разберат по какъв начин да поместят групата предмети, която трябва да нарисуват на листа.

010203


Документи

Графици, заявления и други полезни документи.

Свали от тук

Всички права запазени © 2010 - 2024 ОУ "Захари Стоянов"
Уеб дизайн от Webnotize
Горе